Allt jag önskar till jul... - Bloggen - Susanne Sefyrin

Go to content

Main menu:

Allt jag önskar till jul...

Published by Susanne in Filosofen · 19/12/2016 19:00:00
Tags: Böckerläsningtomten

Allt jag önskar till jul!

Häromdagen när jag läste DN så fastnade jag för en intressant artikel. Bokbranschen går framåt! 
Den negativa spiralen har brutits. Folk läser som aldrig förr och på biblioteken är det långa väntelistor för nyutkomna böcker. Även i bokhandeln ser man att folk rör sig bland hyllorna och bokborden. Skönlitteraturen tycks vara den som blomstrar mest. 
En del kritiker brukar rynka på näsan åt genrer som chic-lit, romance, feel-good, SF och deckare.
Men min fasta tro och övertygelse är att det finns ingen dålig litteratur. Den litteratur som blir läst är bra litteratur. 

Kulla Gulla var nästan bannlyst när jag var liten. Fanns inte ens på biblioteket, trots att böckerna var högt älskade av framför allt oss tjejer. Numera finns Kulla Gulla på biblioteket och jag tror ingen bibliotekarie fnyser om någon frågar efter den. Kulla Gulla och andra tjejböcker om exempelvis ponnyer tror jag förresten har bidragit till mitt eget stora intresse för att läsa och skriva. Låta fantasin flöda och ibland fortsätta där boken satt punkt. Hur gick det sedan?

Jag var nog runt fyra-fem när jag snöade in i böckernas underbara värld.
Faktiskt så minns jag tydligt än i dag när jag mödosamt försökte få ihop de där märkliga guldskimrande krumelurerna som stod tryckta på omslaget till en tjock naturbok. Vår underbara värld, löd titeln och det var den första meningen som jag lyckade skriva.  Att bläddra bland alla fantastiska bilder på exotiska djur, eldsprutande vulkaner och gula sandöknar…

Jag vet att jag läste sönder boken. Till slut föll den isär och då var jag på väg att bli tonåring. Kommer så väl ihåg när det blev dags för att slutligen skiljas, så många blad som fattades och pärmarna som inte klarade att hålla ihop de återstående sidorna. Jag städade mitt rum, plockade ur bokhyllan och så kastade jag boken tillsammans med en knippe ytterligare synnerligen vältummade titlar.

Men det fina i kråksången var ju att de tomma platserna i bokhyllan gav plats till nya böcker!
Och nu är det dags igen. Har rensat lite i bokhyllan, lämnat till andrahandsbutiken och skrivit en önskelista till Tomten. Och Tomten brukar göra mig bönhörd. 
Så nu gäller det bara att vara så snäll som möjligt och hålla tummarna!


2 comments